EMDR: wat, waarom en mijn mening

Twee jaar geleden heb ik EMDR therapie gehad. Deze therapie is goed voor traumatische ervaringen. Toen ik met EMDR begon durfde ik het daar met niemand over te hebben omdat ik het eng vond. Vandaag geef ik mezelf open en bloot en vertel de waarheid.

Waarom?

Ik nam EMDR na verschillende gebeurtenissen in mijn leven. Gebeurtenissen die mijn behandelend arts als ‘traumatisch’ ervaarde. Twee jaar geleden ben ik een soort van ingeklapt en weet ik even niet meer wat ik met mezelf moest. Ik ben naar mijn behandelaar gegaan en die vertelde mij dat ik last kreeg van depressieve klachten. Samen hebben wij toen naar oplossingen gekeken en kwamen we uit op EMDR.

Wat is het?

Een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben. Een groot deel van de getroffenen ‘verwerken’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; ‘flashbacks’) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk goed. Toch kan dit in sommige gevallen de cliënt het idee geven even de regie kwijt te zijn. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt.

Mijn mening

EMDR lijkt heel simpel. Met een paar vinger bewegingen moet je je beter voelen. Tijdens een sessie vraagt mijn therapeut op welk niveau mijn nare gevoel zit. Door de herinneringen steeds weer naar boven te halen en heel diep te gaan moet je je naar een paar sessies beter voelen. Je moet er rustiger van worden in je hoofd. De sessies zijn zwaar. Je bent moe, huilt continu en je hebt geen controle over je lichaam. De dag daarna kan je depressief zijn, alsof het kwartje waarom je daar zit dan pas echt valt.

Ik ben nu aan het eind van de therapie maar erg goed voel ik mij nog niet. Ik ben vooral erg moe en huilbuien komen elke dag wel voor. Ik vond het lastig, vooral omdat ik me wel goed wilde voelen maar het gewoon niet ging. De EMDR sessies putten me uit, ik wilde leuke dingen doen, ik wilde meegaan met iedereen maar het lukte niet. Ik kon niet wachten tot de sessies over waren en ik me echt beter ging voelen. Ik ben alles zat, dat depressieve gevoel echt alles. Helaas is dit niet het geval. De 10 sessies waren te kort om mijn klachten beter te laten voelen. Ik had een heel bijzonder jaar. Ik werd zwanger. Kreeg een prachtige zoon en zat op mijn blauwe wolk. Ik werd meerderjarig en was niet meer welkom bij mijn behandelend arts. Nu, 2 jaar later wil ik het tóch nog eens proberen. Ik wil van mijn klachten af en vind deze vorm van therapie echt heel fijn.

FacebookTwitterPinterest

You may also like

5 reacties

  1. Ik heb het ook 2 keer over gehad, voor verschillende dingen. Met de laatste reeks ben ik net een paar weken klaar. Ik vond het echt heel zwaar en zag er elke week ontzettend tegenop. Nu duimen dat het voor de lange termijn werkt. Knap dat je dit deelt Kim. Als je erover wilt praten weet je me te vinden <3

  2. Ik heb deze therapie gehad na het overlijden van mijn vader en het heeft mij heel erg geholpen. De sessies waren inderdaad heel zwaar en voelde mij een paar dagen ernaar gesloopt, maar het maakte voor mij later wel een wereld van verschil!

  3. Ik heb dit gehad toen mijn vader overleed, had altijd nachtmerries, woedeaanvallen , depressief en ga zo maar door. Het put je inderdaad uit, maar ik heb er echt baat van gehad. Nu na mijn ongeluk vorige week met de auto heb ik weer elke nacht nachtmerries met de gebeurtenis dus ik wil dit zeker weer gaan doen. Je moet het wel de tijd geven, want het gaat niet zo 1,2,3 over. Ik snap dat je er tegenop kijkt maar je kan dit!
    Manon onlangs geplaatst…3x hand and nail balms van TreaclemoonMy Profile

  4. Het is wel een heftige vorm van therapie, maar de resultaten kunnen zeker de moeite waard zijn. Bij mij werkte het averechts, maar heb veel succesverhalen gehoord. Als je het je helpt zou ik doorzetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge