‘Ik word er depressief van’

Lifestyle

‘Ik word er depressief van’. Een zin die ik tegenwoordig steeds vaker voorbij zie komen en waarbij ik vind dat deze veel te snel word uitgesproken. Ik wil vandaag graag uitspreken hoe ík me daar bij voel. Wat ik denk als ik zoiets lees en hoe de buitenwereld hiermee om gaat.

Ik vind het heel lastig als iemand even snel zo’n uitspraak doet als hem/haar iets niet lukt of als iets even niet gaat zoals het hoort. Ik heb in mijn leven helaas meerdere malen met een depressie te maken gehad dus ja ik voel me daarop aangesproken. Ik vind niet dat je zomaar kan zeggen dat je ergens depressief van word. Depressies zijn al zo’n taboe waarom zou je er dan zo’n lachertje van moeten maken? Ik zal eens een voorbeeld noemen: ‘Ik word zwaar depressief van al die mooie collecties’. Ik begrijp in deze zinsvorming niet goed waarom het woord depressief gebruikt moet worden? Wat heeft het met al die collecties te maken? Begrijp mij niet verkeerd. Ik weet dat de mensen die het woord gebruiken het niet fout bedoelen maar het komt zo minachtend over. Een depressie hebben is namelijk meer dan ‘Je rot voelen over een situatie waar je iets aan wilt veranderen.’ Een depressie is meer dan huilen, schreeuwen, even helemaal weg willen. Een depressie is zoveel meer jongens en is zoveel lastiger dan je denkt even snel te kunnen zeggen.

Zoals je hier boven leest kan ik mij daar dus heel druk over maken. En nee dit is geen schreeuw om aandacht. En nee ik heb op dit moment ook geen depressie maar ik vind het zo oneerlijk voor de mensen die hier wel in zitten en dat daar dan van die flauwe opmerkingen over gemaakt worden. Het is niet zo dat als je een depressie hebt je dit altijd maar uit. Mensen met een depressie hebben ook leuke momenten. Gaan lekker op stap of krijgen enorm de slappe lach. Dat je een depressie hebt wilt niet zeggen dat je alleen maar in je bed ligt te huilen, maar ja die momenten zijn er ook. En die zijn niet om te lachen. Dus wees alsjeblieft een beetje lief voor elkaar en pas een beetje op met dit woord. Zoek iets passends in plaats van depressief. Daar doe je uiteindelijk alleen maar mensen pijn mee.

3 thoughts on “‘Ik word er depressief van’”

  1. Ik begrijp helemaal wat je met dit blogje wilt zeggen… Iedereen zou één minuutje moeten nadenken voor ze dit woord in de mond nemen. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge